Under kriget – Ryssland portas från all ishockey

Commercial Content | 21+ | T&Cs Apply

IIHF stänger av samtliga ryska och belarusiska lands- och klubblag från internationellt spel. Det bekräftades ledningen under gårdagen.

Det pågår fullt krig i Ukraina efter att Vladimir Putin och Ryssland invaderat landet. Händelserna har påverkat mycket runt om i världen. Nu kommer aktionerna från det internationella ishockeyförbundet om att Ryssland, och grannlandet Belarus, stängs av och portas från all internationell klubb- och landslagshockey framöver. Kort efter beslutet från IIHF kom även det svenska ishockeyförbundets ordförande ut och kommenterade aktionen.

Man kan tycka att det tagit tid men det är ett litet antal dagar det hänt mycket och vi kunnat samlas runt de här besluten, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Expressen.

På grund av beslutet så blir Ryssland även av med värdskapet av Juniorvärldsmästerskapet 2023. Det här och VM i vår är det som påverkar Ryssland och Belarus inom kort, men det återstår att se vad det tas för beslut längre fram. Ishockeyförbunden står enade och emot Ryssland, något som Anders Larsson vill styrka under.

Det är ett tydligt gemensamt beslut som många står bakom. Processen de senaste dagarna har varit ett viktigt mål för oss i svensk hockey. För hockeymässigt är vi en stor nation, då har det varit viktigt för oss att ha varit med och ta ansvar. Men jag hoppas att våra hockeyfans känner att det gjorts ett arbete och att det tagits tydliga beslut, säger han.