SHL Slutspel

Varmt välkommen till ishockey.se. Vi uppdaterar dagligen nyheter om SHL. Inför, under och efter säsong för att våra läsare skall vara så bra uppdaterade det bara går. Vi lägger också stort fokus på det stundande slutspelet. Hos oss följer ni SHL-säsongen på nära håll med ständigt uppdaterad information från våra skribenter.

Senaste nytt om SHL slutspelet

Vi har ett fint antal pålästa skribenter med stort intresse för svensk ishockey. SHL-slutspelet är en stor prioritet för oss, eftersom slutkampen alltid drar aningen mer publik och intresse. Vi på ishockey.se erbjuder ständigt och dagligen uppdaterad information från SHL-slutspelet. Hos oss finns all relevant information ni behöver veta om SHL. Våra duktiga skribenter levererar senaste nytt om SHL-slutspelet och därmed kan ni ta reda på vad som händer i just ditt lag, ditt lags motståndare eller liknande.

Nyheter och uppdateringar

SHL-säsongen är lång och i nuläget spelas en grundserie över 52 omgångar plus slutspel. Slutspelet har sedan några säsonger tillbaka även innehållit åttondelsfinaler, för de lagen som slutar mellan sjätte och tionde plats i tabellen. Den långa säsongen kräver hårt jobb från spelarna, men också från oss på ishockey.se.

Vi uppdaterar vår hemsida dagligen med de senaste nyheterna under säsongens alla dagar. Det betydligt större trycket kring SHL-slutspelet drar fler tittare, läsare och intressenter. Våra experter har ett överseende kring samtliga lag som deltar i Sveriges bästa hockeyliga och är redo att leverera det senaste kring just ditt lag.

Följ ditt favoritlag genom några enkla klick. Vi har ständigt uppdaterad information och det kan vara allt från grundserien och slutspelet till skadeläget, övergångar eller sparkade tränare. Vi lägger stort fokus på våra nyheter och att hemsidan ständigt skall vara uppdaterad med senaste nytt, enkelt att ta del av. Följ ditt lag hos oss på ishockey.se – helt gratis.

Så fungerar slutspelet i SHL 2022

Det är alltid ett stort fokus på slutspelet, det spelar ingen roll i vilken sport eller vilken liga det gäller. När säsongerna drar ihop sig och en titel skall delas ut är intresset dubbelt för de flesta intresserade. SHL är Sveriges bästa hockeyliga och får en hel del uppmärksamhet under en sån här tid, när våra följare dessutom följer sina lag på närmare håll.

SHL-slutspelet har sedan några säsonger tillbaka haft en annan innebörd. Topp sex i grundserien går direkt till kvartsfinal medans lagen på plats sju till tio gör upp om två platser till kvartsfinal i ett par åttondelsfinaler. Därefter är det precis som vanligt bäst av sju matcher. Efter att ha klarat av stegen grundserie, åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final har vi en svensk mästare.

Datum

Datumen för SHL-slutspelet är såklart viktiga att hålla koll på för att inte missa någonting. Slutspelet lottas genom att de bäst placerade lagen får välja motståndare. Fyra lag får dessutom spela åttondelsfinaler innan man är klar för kvartsfinal, så det finns en hel del tid att hålla koll på under säsongens gång.

Vi på ishockey.se har samtliga datum redo till samtliga grundseriematcher och slutspelsmatcher men också viktiga datum för när andra saker och ting sker under SHL-taket. När tas slutspelets möten fram, när spelas mötena, vilket datum möts Frölunda och Färjestad i Scandinavium under januari? Vi har svaren. Vi är ständigt uppdaterade med senaste nytt om SHL och dess matcher.

Lagen kan möta varandra sju gånger i slutspelets rundor, beroende på hur jämna lagen matchas. Det kan också bli 4-0 i rundorna vilket minskar antalet datum att hålla koll på. Det finns helt klart, oavsett matchserie eller resultat, en stor mängd intressanta datum att ta del av på ishockey.se. Vi är ständigt uppdaterade och du får alltid fram senaste nytt genom några enkla klick hos oss.

Den här säsongen spelas slutspelet i SHL mellan juni och mars. Lagen placerade sju till tio får ett längre slutspel i och med åttondelsfinalerna medans de högre placerade lagen får en längre tid att förbereda sig inför kvartsfinalerna. Kvartsfinalerna förväntas starta ungefär två veckor efter åttondelsfinalerna.

– Åttondelsfinaler (bäst av 3): Inleds 27 mars
– Kvartsfinaler (bäst av 7): Inleds 1 april
– Semifinaler: (bäst av 7): Inleds 16 april
– Final (bäst av 7): Inleds 1 maj

Lottning

Under tidigare år har de bäst placerade lagen fått välja motstånd bland lagen på nedre slutspelshalvan. Nu är läget annorlunda, när topp sex går direkt till kvartsfinal medans lagen placerade från sjua till tia får spela åttondelsfinaler. Hur vet man då vilket lag SHL-ettan får möta i kvartsfinal?

Efter att åttondelsfinalerna har spelats kommer de två lag som avancerar vidare ställas mot SHL-tabellens två bästa lag, ettan och tvåan i grundserien. Det bäst placerade laget i grundserien av de två lagen som avancerar från åttondelsfinal får möta tvåan från SHL-tabellen och därmed får det andra laget möta det bäst placerade laget från SHL i kvartsfinal.

Åttondelsfinaler: 
Plats 7 i grundserien – Plats 10 i grundserien
Plats 8 i grundserien – Plats 9 i grundserien

Kvartsfinaler:
Plats 1 i grundserien – Sämst placerade vinnare från åttondel
Plats 2 i grundserien – Bäst placerade vinnare från åttondel
Plats 3 i grundserien – Plats 6 i grundserien
Plats 4 i grundserien – Plats 5 i grundserien

Semifinaler:
Bäst placerade vinnare – Sämst placerade vinnare
Näst bäst placerade vinnare – Näst sämst placerade vinnare

Final
Vinnare semifinal 1 – Vinnare semifinal 2

Regler

Det finns många olika aspekter och områden att ha ett öga på under och inför ett SHL-slutspel. Datum, potentiell lottning men framförallt reglerna som väntar. Utan regler, inget välskött slutspel. Det finns en mängd olika regler att ta del av.

Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher och är ett undantag till resterande slutspel. Från och med kvartsfinal spelas matchserien i bäst av sju matcher. Det blir därmed från och med kvartsfinal som mest sju matcher mellan lagen som möts och som minst fyra. Det kräver ett stort fokus från spelare, klubbar och framförallt media. Ishockey.se är påkopplade och ständigt uppdaterade kring slutspelet och hos oss hittar ni alltid senaste nytt.

Ishockey innehåller såklart en hel del regler, från domare och sportsligt i sig men överlag är regler som inför förlängning viktiga att veta om. Det är en ständig undran annars, om det är fem mot fem i en potentiell förlängning eller någon annan spelform. När blir det straffar? Blir det straffar efter förlängning? Vi har svaren. Det enkla svaret är att man under slutspelet spelar fyra mot fyra i förlängning, tills ett lag gör mål.

Fyra mot fyra är två fler spelare på planen än vad man har i en grundserie, av den enkla anledningen att spelarna skall orka.